keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Suunnittelutarveratkaisu

Kuten jo aikaisemmin on täällä ollut jo puhettakin, on suunnittelutarveratkaisu yksi tylsimmistä vaiheista rakennusprojektissa! Koska tonttimme sijaitsee haja-asutusalueella, eli asemakaava-alueen ulkopuolella, tarvitaan suunnittelutarveratkaisu.

Suunnittelutarveratkaisuhakemuksella haetaan siis kunnasta rakennusoikeuden määrää tontille. Tässä vaiheessa kannattaa siis hakea rakennusoikeuden määrää yläkanttiin. Jos vaikkapa haaveilet 200 m2 rakennuksesta, kannattaa hakea 250 m2. Mahdollisten talousrakennusten, kuten vaikkapa autotallin neliöt tulevan tietenkin tähän päälle sitten vielä!

Suunnittelutarveratkaisuhakemukseen tulee liittää:

  • Omistusoikeuden osoitukseksi joko lainhuutotodistus, kauppakirja tai myyjän allekirjoittama valtakirja. 
  • Ote yleiskaavakartasta, hinta 15 e
  • 3 kpl asemapiirroksia, joista tulee selvitä kiinteistön rajat, rajamitat ja pyykit. Lisäksi piirroksesta tulee selvitä mahdollisten rakennusten sijainti ja koko, joita tässä meidän tapauksessa ei kuitenkaan tontilta löydy. Jätevesien käsittely, tieliittymät, rasitteet, kiinteistön ja naapuritilojen rekisterinumerot tulee myös ilmetä näistä piirroksista. 
  • Rakentamisen vaikutukset ja rakentamisen perustelut.
  • Liitteeksi voi lähettää myös kuvia tai rakennuspiirroksia, jotka havainnollistavat asiaa.
  • Selvitys naapureiden kuulemisesta. 

Tämä naapureiden kuuleminen on tässä meidän tapauksessa osoittautunut hieman oletettua isotöisemmäksi. Kuntamme sivuilla lukee, että naapureiksi luokitellaan viereiset ja vastapäiset kiinteistöjen omistajat ja haltijat. Kuitenkin, oltuamme yhteydessä puhelimitse kunnassa näitä asioita hoitavaan virkailijaan, saimme kuulla, että meidän tulisi käydä kuulemassa kaiken kaikkiaan yhtätoista naapuria!

 Aikanaan kun tonttimme on saatu lohkottua, meillä ei olisi ketään muita rajanaapureita, kuin tonttimme myyjä, mutta nämä yksitoista naapuria kattavatkin emäkiinteistön rajat. Tätä asiaa meidän on kuitenkin selviteltävä vielä, meneekö se todellakin näin. Mikäli se sitten näin päätyy olemaan, alkaakin pieni soittelurumba tulevilla naapureille. Kunta hoitaisi tämän myös, erillisestä maksusta toki. Maksu vain olisi 60 e / naapuri, joten päätimme suosiolla hoitaa asian itse. Emme ehdoin tahdoin halua pistää 660 e tähän kuulemisasiaan kiinni, muutakin rahanreikää kun olisi tässä tulosillaan ;) 

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa päätöksessä ilmoitetun ajan, mutta enintään kuitenkin vain 2 vuotta, jona aikana tulee hakea itse rakennuslupaa. 

Myönteiselle päätökselle on ilmoitettu kunnassamme hinnaksi 600 e, ja kielteiselle 300 e. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti