sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Mitä seuraavaksi?

Vaikka tontin löytyminen olikin jo itsessään aikamoisen työn takana, suurin työ on luonnollisesti vasta edessä päin. Eikä nyt ole puhe pelkästään siitä fyysisestä rakennustyöstä, vaan siitä harmaita hiuksia aiheuttavasta paperisodasta, joka alkaa nyt. Kiitos monimutkaisen byrokratian. Kun tämä projekti lähti nytkähdellen liikkeelle, aina pankin lainanhausta alkaen, on vastaan tullut jatkuvasti uusia ja uusia asioita, joista aiemmin ei ole ollut harmainta aavistustakaan. Lainhuudot ja kiinnitykset, ja mitä kaikkia näitä nyt olikaan. Näin tavallisen ihmisen silmin, voisi monet asiat olla paljon yksinkertaisempiakin, mutta toisaalta, eiköhän niihin kaikkiin asioihin ole kuitenkin omat syynsä, että niistä on muodostunut niin monimutkaisia.

No, mitä sitten seuraavaksi tapahtuu? Nyt kun määräalasta on tehty kauppa, hoitaa pankkimme meille lainhuudon, jolla rekisteröidään tontin omistusoikeus. Pankki hoitaa tämän asian sen vuoksi, että rahoituksemme tonttiin hoitui pankin kautta. Lainhuudon voisi hoitaa myös itsekin, varsinkin jos rahoitus on järjestynyt muuten, kuin pankin kautta. Tämän jälkeen itse lohkomisprosessi voi alkaa. 

Pankki hoitaa meille myös kiinnitykset, eli panttikirjat, joita vastaan pankki myöntää lainan. Kiinnitykset myönnetään lainhuudon jälkeen. Niitä haettiin heti näin alussa runsaasti, jotta ne riittävät myös itse rakennusprojektiinkin. Kätevää hoitaa se heti näin alussa pois alta myös. 

Lainhuudossa menee n. 2 kk, jonka jälkeen itse lohkomiseen kuluu aikaa ohjeellisesti puoli vuotta, mutta hyvässä lykyssä siitä voi selviytyä myös nopeammassakin aikataulussa. Toivossa on hyvä elää ;) 

Samaan aikaan laitamme alulle, aivan näinä hetkinä, suunnittelutarveratkaisun haun. Siinä onkin sitten oma hommansa! Hankkeen yksi v-mäisimmistä hommista, jos ihan suoraan sanotaan. Suunnittelutarveratkaisu tarvitaan haja-asutusalueella, ja sillä haetaan kunnalta rakennusoikeuden määrää tontille. Itse rakennuslupa haetaan sitten myöhemmin. Suunnittelutarveratkaisun käsittelyaika on kuntakohtaista, mutta meidän kotikunnassamme käsittelyajaksi on ilmoitettu 2-6 kk. Eli, rakentamisen aloittamisesta on turha haaveilla ainakaan ennen ensi kevättä! Sillä aikaa kun byrokratian rattaat pyörähtelevät hiljaksilteen eteen päin, on meillä tiedossa:

  • Kustannusarvion tekemistä. Tällä hetkellä karkea arvio on, että tontin myötä kokonaisbudjetista olisi syöty n. 20 % 
  • Itse talon suunnittelua, mm. tuleeko yksi-, puolitoista- vai kaksikerroksinen talo? Pitkästätavarasta vai talopaketti?
  • Hintojen vertailua, eri firmojen välillä sekä miten vaikkapa Suomen ja Viron hinnat eroavat toisistaan. 
  • Vesiosuuskuntaan liittyvien asioiden hoitamista.
  • Rakennusajan asumisen pohtimista. Asumme tällä hetkellä omistusasunnossa, ja joudumme todennäköisesti muuttamaan vuokralle rakennusajaksi. Asuntomme täytyy siis laittaa hyvissä ajoin myyntiin.
  • Yms.

Tässä on tiedossa siis monen monta käännettä vielä, ennen kuin rakentaminen pääsee alkamaan. Tästä se kuitenkin pikku hiljaa lähtee etenemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti