tiistai 27. helmikuuta 2018

Rakennamme: Pitkästä

Tajusin tuossa edellistä tekstiä kirjoitteassani, etten ole tainnutkaan mainita täällä erikseen sitä, että päädyimme sitten lopulta rakentamaan talomme ns. pitkästä tavarasta, eli hylkäsimme talopaketti vaihtoehdon. Tämä rouvasihminen olisi halunnut enemmän säästää hermoja ja vaivaa sillä, että talo olisi tullut edes johonkin pisteeseen asti valmiina pakettina, mutta mies piti päänsä, ja lopulta hän sai "myytyä" minullekkin tämän ratkaisun.

Kuten edellisessä viestissä jo mainitsinkin, olemme saaneet sunniteltua itsellemme luonnokset talosta. Meillä on luonnollisesti tietyt kriteerit, joita taloltamme haluamme. Jotkin asiat huomasimme melko hankaliksi toteutettaviksi, mutta annamme vielä lopulta ammattilaisen katsoa ja sanoa oman mielipiteensä asiasta.

Mitä me siis taloltamme haluamme?


Koko


Talo tulee olemaan kahdessa tasossa, sen päätimme jo suunnitelutarveratkaisuhakemusta tehdessämme. Ulkonäön puolesta meitä kumpaakin miellyttäisi enemmän 1,5 kerroksinen talo, mutta siinä tulee kuitenkin pari ongelmaa vastaan: Haluaisimme yläkerran huoneista täysikorkeat kokonaisuudessaan, ilman matalia huonekorkeuksia. 

Tämän lisäksi haluamme yläkertaan 3 huonetta + wc, joten tästä syystä johtuen, joudumme ehkä kuitenkin taipumaan 2 kerroksiseen vaihtoehtoon. 

Suunnittelutarveratkaisuhakemuksessa haimme lupaa 230 kem2 talolle, mutta kerrosneliöt tulevat kuitenkin lopulta kutistumaan noin 180 kem2 nurkille. 

Ulkonäkö


Tämä liittyy osaltaan jo edelliseen osioon. Ulkonäöllisesti meitä tosiaan miellyttäisi enemmän se 1,5 kerroksinen vaihtoehto, sillä pelkäämme talosta tulevan liian "laatikkomainen" omaan makuumme 2 kerroksisena. Lisäksi haluaisimme talosta ennemmin suorakaiteen mallista, kuin neliötä, mutta tällä hetkellä suunnitelmassamme talo on enemmän juurikin neliönmallisempi. Tähän tarvitsemme siis ammattiapua! ;)  

Talosta tulee perinteinen, maalaismaisemaan hyvin istuva puutalo. Katoksi tulee tummatiilinen harjakatto, joka ei kuitenkaan saa olla liian jyrkkä. Värimaailmaa ulkoverhoiluun olemme pyöritelleet maitokahvinruskeasta valkoiseen ja siniseen, mutta onneksi on vielä vähän aikaa miettiä tuota valintaa! Kirjoittaja itse ei kuitenkaan haluaisi vaaleaa taloa tummilla puitteilla. Todennäköisesti talo tulee kuitenkin olemaan vaakalaudoitettu, se tällä hetkellä miellyttää enemmän kummankin silmää. 

Sisäänkäynnin kohdalle tulee näillä näkymin pieni kuisti, sekä ruokailutilan kohdalle mahdollisesti pieni erkkeri. Nämä ovat kuitenkin sellaiset seikat, joista olemme valmiit karsimaan, mikäli budjetti rupeaa uhittelemaan. 

Tärkeä seikka varsinkin kirjoittajalle ovat ikkunat. Sisäänkäynnin puolella varsinkin toivoisin, että ikkunat olisivat symmetrisesti kummallakin puolella, ja kuisti keskellä taloa. Valoisa talo kun on tavoitteena, tulee ikkunoitakin sen mukaisesti, järkevissä määrin toki. Mies on esittänyt toiveen, ettei tulisi ruudullisia ikkunoita, mikä itseäni ehkä hieman harmittaa, mutta olen siitä kyllä täysin valmis joustamaan, jos niikseen on. 

Autotallin tulee olla talon kanssa "pari", eli siitä pyritään tekemään mahdollisimman samanhenkinen. Sisäänkäynti talliin olisi sivusta, ja talli itsessään on mitoitettu kahden auton mukaan. Lisäksi tallin yhteyteen tulee pieni pihavarasto. 

Pihasauna puolestaan tontin nurkalla saisi mielellään olla pyöröhirrestä valmistettu, aivan omanlaisensa rakennus. Sen ei tarvitse kuulua "samaan sarjaan". Saunassa olisi tarkoitus olla oma pieni tupansa, josta käynti itse löylyhuoneen puolelle tapahtuisi.

Huoneet


1. kerroksessa tulee olemaan olohuone ja keittiö yhtenäisessä tilassa. Lisäksi ensimmäisessä kerroksessa tulee olemaan takkahuone, josta on käynti pesuhuoneeseen ja saunaan. Erikseen tulee olemaan wc-tilat, kodinhoitohuone sekä tekninentila. Mahdollisesti myös pieni vaatehuone, mikäli tilat antavat siihen edelleen suunnittelijan mielipiteen jälkeen myötä. 

2. Kerroksessa olisi tarkoitus olla ne em. 3 makuuhuonetta, vähintään yksi iso vaatehuone, wc-tilat, sekä pieni aula. Itse haaveilin kovasti kylpyammeesta yläkerran wc-tilaan, mutta voi olla, että tila ei aivan siihen riitä, pienentämättä jotakin makuuhuoneista. 

Tärkeimpiä pointteja rakentamista suunnitellessa on ollut se, että keittiö on tarpeeksi tilava, ja laskutilaa riittävästi. Keittiöön olisi tarkoitus tulla joko saareke tai "baarijatke" tasoista. Lisäksi oli tärkeää, että kylpyhuoneeseen käynti ei tapahdu kodinhoitohuoneen kautta. Kodinhoitohuoneeseen olisi tarkoitus tehdä pieni kura-allas ja käynti ulos.  Lisäksi olisi tarkoitus tehdä vielä yksi uloskäynti takkahuoneeseen tai/ja olohuoneeseen, josta pääsisi talon taakse, pellolle päin avautuvalla terassille. Takkahuoneeseen on haaveena saada lasiset pariovet. 

Lisäksi pidämme auki olohuoneen korkean tilan mahdollisuutta, minkä tuo kammoamamme 2. kerroksinen malli mahdollistaisi. 

Sisustuksellisiin seikkoihin ei vielä tässä vaiheessa halua liikaa syventyä, vaikka tokihan sitä joutuu päässään pyörittelemään, että kuinka ne keittiön kalusteet, olohuoneen sohvat yms. istuvat pohjakuvaluonnokseemme. Ainoastaan sen olemme jo päättäneet, että eteinen, keittiö, kodinhoitohuone, sekä luonnollisesti kosteat tilat tulevat laatalla. Loput materiaalivalinnat tulevat ajankohtaiseksi sitten myöhemmin. 2 kommenttia:

 1. Täältähän löytyi mielenkiintoinen projekti. Jotain samaa mitä mekin haluamme uudelta talolta. Tämä laitetaan ehdottomasti seurantaan. Meille tulossa hieman pienempi, yksikerroksinen, mutta 1,5 krs korkeudeltaan oleva kodikas, ei niinkään tämän päivän paljon nähty moderni talo. jos kiinnostaa niin --> https://decorformyself.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että mieltymykset osuvat yksiin :) Täytyykin käydä perehtymässä teidänkin projektiinne! Kiitos kommentista!

   -Anna

   Poista