torstai 13. heinäkuuta 2017

Kotioptimi

Tilasimme juuri Rakentaja.fi palvelun Kotioptimi kustannusarvio-ohjelman lisenssin itsellemme. Kuten arvata saattaa, ohjelmalla pystyy tekemään todella kattavan kustannusarvion projektistaan. Ikävä kyllä, ainakaan oma pankkimme ei kelpuuta suoraan tästä palvelusta saatua kustannusarviota, vaan meidän tulee tehdä vielä erikseen pankin omiin kaavakkeisiin erillinen kustannusarvio, mutta ajattelimme silti, että voisimme hyötyä tästä ohjelmasta suunnitteluvaiheessa hyvinkin paljon.
Lisenssi kestää vuoden, ja se on hinnaltaan 99,00 €, ja ajattelimme, että siihen panostaminen olisi kuitenkin hintansa väärti.  Mikäli vuoden päästä koemme, että tarvitsemme ohjelmaa edelleen, seuraavan vuoden jatkolisenssille hinnaksi muodostuisi 49,00 €.

Ohjelman pystyy tilaamaan täältä, ja heti kun tilaus on vahvistettu ja maksettu, saa ohjelman palvelimen kautta käyttöönsä erittäin helposti. Mies on ollut jo vuosikaudet Rakentaja.fi - sivuston jäsen, ja kun alkaessamme tekemään lisenssitilausta, sivusto sattui juuri sopivasti pyytämään yhteystietojen päivittämistä. Tämän seurauksena saimme sivuston omia bonuspisteitä käyttöömme, joiden avulla lisenssinhinnasta lähti 10 € pois, jolloin maksettavaa jäi lopulta hieman alle 90 €. Säästö se on pienikin säästö! Lisäksi saimme tilata omalle projektillemme hyödyllisiä esitteitä itsellemme, ja nyt sitten odottelemmekin, että posti toisi ne mukanaan jonakin päivänä!

Olemme joskus aikaisemminkin harjoitelleet Kotioptimin ilmaisversiolla kustannusarvion tekemistä, joka ei tietenkään ole ollut niin tarkka ja kattava, kuin maksullisessa versiossa. Joka tapauksessa, aikaisemmin kun olemme kustannusarviota ilmaisversiolla tehtailleet, on hinta-arviomme ollut aina tähtitieteellisissä lukemissa. Nyt alkaessamme työstämään ensimmäistä arviota tällä maksullisella versiolla, osasimme varautua siihen, että numeroista saattaisi muodostua...Noh, isohkoja. Eikä meidän täytynyt pettyä tämän odotuksemme suhteen, sillä lopullisesta arviosta muodostui edelleenkin aivan liian suuri budjettiimme nähden, heh :)




Tästä voimme päätellä, että karsittavaa on ja PALJON! Toisaalta, naputtelimme tämän ensimmäisen kustannusarvion neliöt tarkoituksella osittain yläkanttiin, joten seuraavalla kierroksella seuraavaa kustannusarviota tehtäessä, saamme hinnan putoamaan ainakin jonkin verran.

Tässä on kuitenkin jonkin verran haastetta, kun yrittää hahmotella päässään huoneiden pinta-aloja, ikkuna-aloja ja kaapistojen määriä. Täytyy yrittää vain tarkentaa entisestään lukemia, niin kyllä tuosta arviosta vielä aivan kunnollinen saadaan, ainakin usko siihen on vahva.

(Kirjoittaja koki jälleen suuria hämmennyksen hetkiä, kun ohjelmassa tuli vastaan termi "Juoksumetri". Mikäs ihme se sellainen on? Miksi täytyy puhua juoksumetreistä, eikä vain metreistä? Kamalan vaikeaksi tehty tämä ;) )



2 kommenttia:

  1. Tein itse ainakin kolmella tai neljällä eri laskurilla talostamme kustannusarviot projektin alkuvaiheessa, ja yhdistelin niistä sitten oman näkemykseni. Erot kustannusarvioissa olivat yli 100 000€. Minulle tuli nyt aika vahva muistikuva, että juuri KotiOptimin kustannusarvio oli järjettömän paljon suurempi kuin minkään muun laskurin arvio (en nyt pysty tarkistamaan kun paperit on kotona ja olemme mökillä). Talomme kustannukset olisivat muistaakseni KotiOptimin mukaan olleet jotain 430 000 €, kun päädyimme 310 000 euron budjettiin, ja tällä hetkellä se vaikuttaisi jopa alittuvan (talo tosin vasta 60% valmis). En tietenkään voi väittää, että teillä samanlainen tilanne olisi, mutta suosittelen kuitenkin kokeilemaan TaloPelin kustannuslaskuria, ellette jo ole kokeilleet. Kustannusarvio saattaa näyttää hyvin erilaiselta. Sen perustoimintoja voi käyttää ilmaiseksi, ja vasta erittelyn tulostaminen sitten maksaa. Lisäksi OP:n kustannusarviolaskuri on kohdallamme osunut paikoitellen hyvin oikeaan.

    Tsemppiä kustannusarvion laatimiseen, se onkin todella tärkeä työvaihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, iso kiitos vinkistä! Kyseinen TaloPeli laskuri on kyllä aikaisemminkin tullut vastaan, mutta on jäänyt jostakin syystä unholaan! Joten kiitos muistutuksesta, täytyykin heti testailla sitä! :)

      -Anna

      Poista